Duyurular:
Değerli üyelerimiz; "Bizim Köşe" isimli blog sayfamız açılmıştır. Menülerden yazılara ulaşabilirsiniz.

Ramazan’da İlaç Kullanımı

Allah’a şükürler olsun ki bir başka Ramazan’a daha eriştik ve halkımız Ramazan ayı boyunca biz eczacıları “FETVA” mercii görüp, oruçla ilgili hususları danışmaktalar. Biz de bilgilerimizi tazelemek adına önceki yıllarda hazırladığımız “Oruç ve İlaç Rehberi” çalışmamızı -artık bir gelenek haline geldiği için Ramazan ayı öncesi tekrar paylaşmak istedik.

Oruç ve İlaç Rehberi

1) Hangi İlaçlar Orucu Bozar, Hangileri Bozmaz?

  • Ağızdan alınıp yutulan tüm ilaçlar: BOZAR
  • Ağza sıkılan astım ilaçları/havalar: BOZMAZ
  • Kalçadan/ kas içine iğne yaptırmak: BOZAR
  • Damardan serum veya iğne yaptırmak: BOZAR
  • Cilt altı iğneler: BOZAR
  • Buruna sıkılan/ damlatılan ilaçlar: BOZAR
  • Göz damlaları/ merhemleri: BOZMAZ
  • Kulak damlaları: Su bazlı ve zarda deliklik yok ise Bozmaz, Yağlı kulak damlaları orucu BOZAR
  • Dil altı ilaçlar: BOZMAZ
  • Ağız içi gargara, sprey ve jeller: Yutulmadıkça BOZMAZ ama zaruri olmadığı sürece kesinlikle tavsiye edilmiyor!
  • Makata veya hazneye salınan ilaçlar: BOZAR
  • Deriye sürülen ilaçlar: BOZMAZ
  • Deriye yapıştırılan ilaçlı bantlar: BOZMAZ
  • Nikotin bantları: BOZAR.

Yukarıdaki bilgiler alimlerin ittifak ettiği fetvalardır. Bunlardan farklı olarak Diyanet İşlerinin;

  • Kalçadan iğne yaptırmak: BOZMAZ
  • Cilt altı iğneler: BOZMAZ
  • Buruna sıkılan/ damlatılan ilaçlar: BOZMAZ
  • Kulak damlaları: BOZMAZ
  • Makata veya hazneye salınan ilaçlar: Bozmaz (Sadece lavmanlar Bozar) şeklinde fetvaları vardır.

Farklı görüşlerin olmasının sebebi, Ehli sünnet ulemasının; “belirtilen limitler dışında vücuda hangi yoldan girerse girsin yabancı bir maddenin orucu bozduğu” düşüncesini, Diyanet işlerinin ise; “tat ve doygunluk hissi vermeden vücuda giren yabancı maddelerin orucu bozmadığı” düşüncesini benimsemiş olmasıdır.

Her iki görüşe de saygı duymak ve katılmakla beraber ihtiyatlı davranmak isteyenlerin; ”Şüphesiz helal da bellidir. Haram da bellidir. Bunların dışında bazı şeyler de vardır ki şüphelidir. Bunları insanların birçokları bilmez. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa dinini ve ırzını korumuş olur.” hadisi şerifi gereğince Ehli Sünnet ulemasının fetvalarına riayet etmeleri daha makbul görünmektedir.
2) Hangi Hastalıklarda Oruç Tutulmaz?
Oruç tutabilecek bir hastaya tutma demek kadar, tutamayacak bir hastaya tutabilirsin demek de vebaldir. Eczacınız olarak bizlerin görevi sizlere bu konuda temel bilgileri verip, kararı size bırakmaktır. Lütfen eczacınızı ve hekiminizi: “Oruç tutabilirsin veya oruç tutamazsın” şeklinde cevap vermeye zorlamayınız.
Aşağıda bazı hastalıklarla oruç ilişkisine ilişkin temel prensipleri bulabilirsiniz.

Kalp, Tansiyon ve Kolesterol

Günde tek doz kalp, tansiyon ve kolesterol ilacı alan hastalarımızın büyük bir çoğunluğu rahatlıkla oruçlarını tutabilmektedir.

Bu hastalarımıza özellikle sıcağa çıkmamalarını ve kendilerini çok yormamalarını ve ilk günler kendilerini denemeleri öneririz. Herhangi bir şekilde kendinizi kötü hissederseniz orucunuzu hemen bozmanıza izin verildiği gibi, isterseniz hiç oruç tutmama ruhsatınız da vardır.

2-3 Farklı tansiyon ilacı veya yanında kalp ilacı da kullanıyorsanız yine oruç tutmamamız konusunda ruhsatınız vardır. Bu durumlarda oruç tutmak bazen hayatınızı riske atabilir. Karar sizindir.

Şeker Hastalığı

İnsülin, özellikle de günde birkaç kez insülin kullanan veya birden fazla şeker ilacı kullanan hastalarımıza oruç tutmamalarını tavsiye ederiz. Yine de tutabiliyorsanız karar size aittir.

Günde bir kez şeker ilacı kullanan hastalarımızın geneli oruç tutmaktadırlar. Bu hastalarımıza da dinlenmeyi ön planda tutmalarını, iftar ve sahurda perhizlerine dikkat etmelerini öneririz. Yine de oruç tutmama ruhsatınız vardır ve bu konuda kararı sizin vermeniz gerekmektedir.

Kronik Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları

Çoğu görüş oruç tutmamanız gerektiği yönündedir. Ancak karar hastalarımıza aittir. Özellikle 15-16 saat oruç tutacak böbrek hastalarımızın iftar sahur arası bol bol su ve diğer sıvıları alması hayati önem taşımaktadır. Hekiminiz bu konuda size yol gösterecektir.

Mide Hastalıkları

Genel olarak oruç tutmanın mide hastalıklarına faydası vardır. Ancak bazı durumlarda açlık, safra kusma refleksini doğurabilir. Bu sebeple ilk günler kendinizi deneyerek karar vermenizi öneririz. Toplumun geneli mide rahatsızlıklarında orucunu tutmaktadır.

Kanser, ileri evre hepatit gibi ciddi rahatsızlıklarda oruç tutmamanız gerekir. Hatta oruç tutmanız daha büyük bir vebal doğurabilir. Karar sizindir.

Gebelik ve Emzirme

Gebelik süresi ve 24 ay süre emzirme dönemi oruç için özür sayılmaktadır. Tutmama ruhsatı vardır. Özellikle 16-17 saat oruç tutulan mevsimlerde bebekte gelişim problemleri veya süt kesilmesi gibi durumlarda anne vebal altına girer. Durumunuza göre kararınızı veriniz.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Epilepsi Gibi Nörolojik Rahatsızlıklar

Bu hastalıklarda ilaçlarınızı aksatmanız çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Eğer ilaç tedaviniz iftar ve sahura göre ayarlanabiliyorsa hekiminizin onayıyla orucunuzu tutabilirsiniz.

Ancak 3-4 ayrı ilacınız var veya bir ilacı günde 3-4 kez alıyorsanız oruç tutmanız tedavinizin aksamasına ve rahatsızlığınızın daha da artmasına neden olabilir. Hekiminize danışarak karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır.

Migren

Alimler, migreni olan hastaların oruç tutabileceklerini ancak dayanılmaz bir atak anında iğne yaptırmaları veya ağrı kesici almaları durumunda kefaret gerektirmediğini belirtmektedirler.

Grip, soğuk algınlığı ve eklem-kas ağrıları gibi durumlarda karar tamamen hastaya aittir. Oruç tutma demek vebal altına girmeye neden olabilmektedir.

BİLGİ: KAN VERMEK ORUCU BOZMAZ. KAN ALMAK ORUCU BOZAR.

Bunlardan başka sormak istediğiniz konular için eczacınıza veya hekiminize danışmanızı önerir, şimdiden Hayırlı Ramazanlar dileriz.

Hakkında Cemalettin Çakırtaş

1976 Amasya Suluova doğumlu. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1999 mezunu. Evli, 2 çocuk babası. 2000 yılından beri serbest eczacılık yapıyor. Birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu ve yönetici olarak görev yapıyor. Amasya Eczacı Odası adına 42. Dönem Büyük Kongre Delegesi ve Suluova ilçe temsilcisi. Eczacı Çözüm Birlikteliği Facebook Grubu yöneticisi ve bu grupta 3 yıldır “Eczane İşletmeciliği ve Stok Yönetimi” konularında eğitici makaleler paylaşıyor. EÇözümTV kurucularından olan eczacımız yazılarıyla artık ecozumtv.com’da.

Tüm Yazıları

Yorum yaz